Deng Dergisinin 123. sayısı yayınlandı

Merhaba,

Her zamanki gibi dünyada ve bölgemizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Son dönemin en sıcak tartışma konusu hiç kuşkusuz Afganistan. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi benzer bir durumun Irak ve Suriye’de de yaşanabileceği ve bunun Kürtler bakımından ne tür sonuçlar doğurabileceği tartışmasını tetikledi.

Türkiye’de ise Kürt karşıtlığı tehlikeli bir tırmanış içinde. İktidar çevrelerinin Kürtleri ve siyasi aktörlerini hedef alan söylemleri sokakta Kürtlere toplu katliam ve linç girişimleri şeklinde hayat buluyor. Özel olarak Kürtler, genelde demokrasi ve değişimden yana muhalefetin nefes alması bile giderek zorlaşıyor.

Öte yandan Kürdistanı parçalayan Lozan Anlaşması’nın yüzüncü yılına az kaldı. Kürt siyasal aktörleri ve aydınları şimdiden bu konuyu gündemlerine alarak tartışıyorlar.

Söz konusu başlıklar çerçevesinde yazarımız Bayram Bozyel, ABD’nin Afganistan’dan çekilme sürecini ve bunun Güney ve Güneybatı Kürdistan üzerindeki etkilerini irdeleyen bir makale yazdı.

Ayrıca, Deng Dergisi olarak Türkiye’nin dışında ve içinde yaşanan birçok gelişmeyi, bütün bu süreçleri yakından izleyen Prof. Mesut Yeğen ile konuştuk ve yaptığımız röportaja bu sayıda yer verdik.

Yazarlarımızdan Mesud Tek, Kürt hareketinin karşı karşıya bulunduğu tabloya ve yapması gerekenlere ilişkin bir makale ele aldı.

Lozan Antlaşması’nın 100. Yılına yaklaşırken, bu konuyla ilgili biri Hasan Yıldız ile yapılan röportaja, diğeri ise Şeyhmus Özdemir’in yazdığı yazıya yer verdik.

Bu sayıda ayrıca Mazhar Kara, Ümit Tektaş, Mehmet Bayrak, Kavûs Ezîzî, Nasır Kemaloğu ile Munzur Çem’in farklı konulara ilişkin değerli değerlendirmeleri yer alıyor.

Son olarak Ebdulrehman Qasimlu’nun ünlü Kürt şairi Hêmîn üzerine yazıp Ziya Avcı’nın Kurmanciye çevirdiği bir çalışmaya yer veriyoruz.

Okuyunca beğeneceğinizi umuyoruz.

Merheba,

Wek her carî li dinyayê û herêmê gelek bûyerên girîng diqewimin. Ji mijarên dawîn ya herî germ şik tuneye ku Efganîstan e. Piştî vekişandina Emerikayê ji Efganîstanê, bibe nebe pirsa Kurdistanê kete rojevê. Gelo dê Emerika ji Irak û Suriyê jî vekêşe, ger vekêşe dê tesîreke çawa li ser tevgera Kurd bike?

Li Tirkiyê jî dijayetîya Kurdan her diçe zêde dibe. Her cara ku rêvebirên dewletê zimandirêjîya Kurdan dikin, nîjadperestên Tirk Kurdên sivil qetl dikin yan jî linç dikin. Rewş hatîye qonaxeke wisa ku ne tenê Kurd, demokrat û aştîxwazên Tirkan jî êdî nikarin bêhn bigirin.

Li aliyê din sedsalîya Peymana Lozanê ku bûbû sedemê perçekirina Kurdistanê nêzîk dibe. Aktorên siyasi û ronakbîrên Kurdan ji anha ve li ser vê mijarê nîqaş dikin û gur dibin.

Di vê çarçoveyê da nivîskarê me birêz Bayram Bozyel li ser mijara vekişandina Emerikayê ji Efganîstanê û tesîra wî li ser tevgera Kurd maqaleyek nivîsî. Her wisa me wek Kovara Dengê li ser bûyerên dawî yên li hundir û derve bi birêz Prof Mesut Yegen ra hevpeyvînek çêkir.

Birêz Mesud Tek jî ji bo vê hejmara Dengê rewşa sîyasî ya li Tirkîyê û Kurdistanê analiz kirîye û di nivîsara xwe da erkên Tevgera Kurd raxistîye li ber çavan.

Birêz Hasan Yıldız û Şeymus Ozdemir jî bi minasebeta 98 saliya wê, li ser Peymana Lozanê bîr û raya xwe ji xwendevanên me ra parvekirine.

Herwisa di vê hejmarê da gotarên Mazhar Kara, Umit Tektaş, Mehmet Bayrak, Kavûs Ezîzî, Nasır Kemalogu, Munzur Çem û Ebdulrehman Qasimlu yên girabuha cîh digrin.

Em hêvî dikin ku dema bixwînin hûn ê biecibînin.

En çok Okunan İçerik
Yorum Yaz