Kürd Çocuklar Öldürülüyorlar

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabul edildiği gün olan 20 Kasım günü, her yıl Dünya Çocuk Hakları Günü olarak anılıyor.

BM Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 1990 yılında kabul eden ve 1995 yılında yürürlüğü koyan Türkiye’nin, Kürd çocuklarının anadil ile eğitim ve kültürel haklarından yoksun kalması için, Sözleşme’nin ilgili maddelerine koyduğu çekinceler devam ediyor.

Çocuklar Sözleşme’nin üzerinden bunca yıl geçmesine karşın, ucuz işgücü olarak kullanılıyorlar, eğitimden uzaklaşarak tarlalarda, işyerlerinde düşük ücretle çalıştırılıyorlar.

Eğitim, sağlık ve öteki toplumsal alanlarda büyük bir eşitsizliğin yaşandığı Türkiye’de çocuk tacizleri, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri devam ediyor, bazı dini şahsiyetler ve kurumlar da bu işe cevaz veren açıklamalar yapıyorlar.

Kürd çocuklar tüm bu haksızlıklar ve baskıların yanı sıra iktidarların uygulayageldikleri asimilasyon politikalarının temel hedefi. Anadil eğitim hakkından yoksunlar.

Türk devletinin Kürd sorununu şiddet temelinde çözme politikasının ürünü olan kirli savaş ve zorla göç ettirme politikasının en büyük kurbanları Kürd çocuklardır.

Kürd çocuklar sadece devletin güvenlik güçlerinin değil, sık sık gerillaların saldırısına uğruyorlar; uluslararası yasalara aykırı bir biçimde silahaltına alınıyorlar.

Kürd çocuklar sadece çatışmalarda değil oyun oynarken, okula giderken de ölüyorlar; öldürülüyorlar. Polis ve jandarmanın kullandığı zırhlı araçların çarpması sonucu can veriyorlar.

Düzenlenen “kaza” raporlarında ise çocuklar kusurlu bulunuyor, Kürd çocuklarının ölümüne neden olan emniyet mensupları ise serbestçe dolaşıyorlar.

Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen, uğur Kaymaz’ı, Ceylan Önkolu öldüren emniyet mensuplarının, Roboski’de aralarında çocukların da bulunduğu kafileyi bombalayanlar ve emri verenlerin kimlikleri henüz tespit edilmedi!

Türkiye’de emniyet elemanları söz konusu olduğunda hukuk normu haline gelen cezasızlık politikasının başta gelen kurbanları çocuklardır.

PSK Uluslararası Çocuk Hakları gününde çocuklarımızın özgür ve mutlu geleceği için yurtsever siyasi güçleri, sivil toplum kuruluşlarını el ele verip mücadele etmeye çağırır.

Kürdçenin eğitim dili olması için, Türk devletinin Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi ve öteki anlaşmalara koyduğu çekinceleri geri alması için mücadele acil görev olarak önümüzde duruyor.

Bu mücadelede tüm duyarlı çevreleri el ele vermeye çağırıyoruz.

20 Kasım 2021  

PSK-Kürdistan Sosyalist Partisi

Basın Bürosu

En çok Okunan İçerik
Yorum Yaz